Vår historia | Flora

Vår historia

I svenska hem sedan 1965

Varm choklad med vispgrädde, en limpsmörgås med ett gott lager av mjukt och kallt Flora. Den karaktäristiska asken med de gula, stiliserade klöverblommorna hade en given plats på köksbordens vaxduk. En svensk klassiker, redan på 60-talet. Följ vår historia fram tills idag.

1965
Historien om Flora börjar vintern 1965. Det nya smörgåsmargarinet som lanserades i de svenska matbutikerna var inget vanligt margarin. Inget margarin hade tidigare varit bredbart direkt från kylen och efter ett nyhetsinslag på Aktuellt blev den revolutionerande produkten en succé.

ad_1 ad_2
1966
Efterfrågan på Flora visade ingen hejd och efter någon månad startade fabriken i Göteborg sexdubbla produktionslinjer. Ändå fortsatte Flora att ta slut i butikerna. Konsumenterna uppmanades att använda sitt vanliga hushållsmargarin vid matlagning och bakning. Flora skulle endast väljas till smörgåsen för att det skulle räcka till alla.

annons1
1970
Flora var otroligt populärt och det blev även Flora-reklamen, som numera är klassisk. Ernst-Hugo Järegård och Margaretha Krook gjorde succé i reklamfilmer i sketchform i början av 70-talet fram till sent 80-tal. Även Stellan Skarsgård har gjort reklam för Flora.

1980_old_logo2
2003
Produktutvecklingen gick framåt och smakerna blev fler. 1970 fick svenska folket ta del av extrasaltat Flora och förpackningarna fick röda blommor istället för de välkända gula. I mitten av 70-talet testlanserades Lätt-Flora, men konkurrensen var hård. Det dröjde tills 1990 innan Flora var tillbaka med sitt lättmargarin i matbutikerna.

Trenderna kring smör och bordsmargarin förändrades på 2000-talet. Flora försvann därför helt från hyllorna 2003. Som tur var bara tillfälligt.

2003_lattare
Nu
Sedan 2010 är Flora tillbaka i matbutikerna med samma goda smak och naturliga ursprung, men i ny modern förpackning. Lars Wallin, en av Sveriges främsta modeskapare, har designat Flora-paketen.  Flera goda smaker som förgyller frukosten i många svenska hem.

Vår historia

dela denna sidan
 Facebook Email