Våra ingredienser | Flora

Våra ingredienser

Få ingredienser, inga konstigheter

Det sägs att Napoleon III var först i världen med det nya pålägget redan 1869. Få och naturliga ingredienser som fortfarande breds på smörgåsar och används i bakning och matlagning.

Rapsolja
Den naturliga oljan från växtriket kommer från soliga sluttningar och härligt gula rapsfält. Rapsolja är en vanlig ingrediens med en mängd bra egenskaper och är rik på nyttiga enkelomättade fetter. Rapsolja är dessutom ett klimatsmart val jämfört med smör vilket bland annat beror på att smör kommer från kor som släpper ut stora mängder metangas.

Vanligt vatten
Margarin vore ingenting utan vanligt, hederligt vatten som mixas med oljan för att bli mjuk och bredbar Flora. Mängden vatten varierar, men det är ungefär en femtedel vatten i vanligt margarin och lite mer i lättmargarin.

Vitaminer
Flora innehåller vitamin A som är bra för synen och huden och vitamin D som ger starka ben och tänder och hjälper kroppen att ta upp kalcium och fosfat. Två skivor bröd med ett tunt lager Flora varje dag, täcker en tredjedel av det rekommenderade intaget.

Emulgeringsmedel
En bra ingrediens som får olja och vatten att mixas, hålla ihop och bli bredbart. Vi använder solroslecitin för att ge Flora en bra konsistens och hållbarhet. Lecitin finns också i stora mängder i exempelvis ägg och soja.

Syra
Flora innehåller vinäger. Vinäger kan användas både för att bevara och tillföra smak till margarin.

Palmolja – Säg ja till spårbar, certifierad och hållbar palmolja!
All den palmolja som vi använder i Flora är 100 % spårbar, certifierad och hållbart producerad enligt RSPOs (Round table of Sustainable Palm Oil) kriterier för segregerad palmolja.

image001

Palmolja är en vegetabilisk olja som framställs ur oljepalmens frukt och har många goda egenskaper. Palmolja är en av världens viktigaste ingredienser och de flesta av oss använder dagligen produkter som innehåller palmolja.

Palmolja ersätter härdat fett och innehåller inget transfett. Den höga avkastningen på liten yta samt att den utgör en viktig försörjning för hundratusentals smålantbrukare i framför allt Malaysia och Indonesien gör palmoljan till en väldigt bra olja. Att byta ut palmolja mot någon annan gröda är därför inte ett särskilt bra alternativ då det ökar såväl den miljömässiga belastningen samt får stora sociala konsekvenser.

Världsnaturfonden WWF uttrycker det såhär: ”Bojkott av palmolja är inte lösningen. Palmolja är den viktigaste vegetabiliska oljan i Asien. Vi i Europa kan bidra till en bättre utveckling genom att ställa krav på att den ska vara certifierad. Skulle alla Europeiska företag bojkotta den skulle ingen längre ställa krav och eländet skulle fortsätta.”

Upfield arbetar för ansvarsfullt producerad palmolja
Upfield, som Flora ägs av arbetaraktivt för att all den palmolja som odlas ska vara spårbar, certifierad och hållbar. Det innebär att all den palmolja vi köper är certifierad och hålls separat från icke-certifierad palmolja genom hela värdekedjan och kan på så sätt spåras tillbaka till den kvarn där den köptes. Upfield är medlemmar iRSPO (Round Table of Sustainable Palm oil) vars uppgift är att främja hållbar produktion av palmolja samt sätta upp såväl miljömässiga som sociala kriterier för ansvarsfullt producerad palmolja.

RSPO sätter upp kriterier för hållbart producerad palmolja. Ett av de viktigaste kriterierna är att inga skogsområden med känsliga ekosystem, eller som är viktiga för lokalbefolkningen ur kulturell synpunkt, får användas. Andra kriterier gäller användningen av bekämpningsmedel, svedjebruk och inte minst arbetsförhållanden för dem som arbetar på plantagerna och med utvinningen.

Läs gärna mer om Upfields arbete för hållbar palmolja.

Smör
Som namnet avslöjar så innehåller de två nya tillskotten Flora med Smör just smör. Kombinationen av smör och vegetabiliskt fett gör Flora med Smör till en såkallad matfettsblandning. Dessutom så bidrar smör såklart till den goda smaken!

Våra ingredienser

dela denna sidan
 Facebook Email