Enkelt surdegsbröd | Flora

DEN GODA SMAKEN

Enkelt surdegsbröd

Surdegsbröd behöver inte vara komplicerade att lyckas med och är fantastiskt gott både nybakat och några dagar efter bakdagen. Förvara det stående på snittytan, men lägg det inte i en påse för då förstörs den goda och skyddande skorpan. För det här brödet behöver du en aktiv surdegskultur men samtidigt är det ett perfekt nybörjarbröd som blir fantastiskt var gång du bakar det.

Antal: 2 limpor
Tid: 2 timmars arbete + 6 timmars jäsning

Lite vetesurdegsgrund:
1 ½ dl + 6 ½ dl vatten
2 ½ dl + 16 ½ dl vetemjöl special
20 g salt
Lite olja att smörja formarna med

Så här gör du:

Kvällen dag 1:

  • Blanda en klick vetesurdegsgrund med 1 ½ dl vatten samt 2 ½ dl vetemjöl.
  • Rör om och täck med plastfolie.
  • Ställ i skåpet ovanför kylen eller på annan varm och mysig plats.

Morgon dag 2:

  • Ta fram en stor bunke och häll i 200 g av fördegen.
  • Värm 6 ½ dl vatten till fingervarmt (37 grader) och rör ner i fördegen.
  • Tillsätt 16 ½ dl vetemjöl och rör till jämn deg.
  • Låt vila 30 minuter.
  • Kör därefter degen i en hushållsassistent 10-12 minuter på medelhastighet eller knåda den för hand 15-20 minuter.
  • Den ska bli blank och seg. Samtidigt är degen lös, vilket är helt i sin ordning.
  • Låt vila 15 minuter, tillsätt saltet och kör/knåda ordentligt några minuter så allt salt arbetas in.
  • Lägg degen i en bunke, täck med plast och låt jäsa 2-3 timmar. Jästiden är helt beroende av temperaturen i rummet där den jäser.
  • Sätt in den i ugnen och låta lampan vara på. Då blir det lagom.
  • Degen ska jäsa cirka 60% och petar du på den med fingret ska den kännas fluffig, inte kompakt.
  • Dela degen i två bitar, platta ut båda bitarna till paket och dra ut den lite.
  • Ta därefter höger kant och vik in den till lite mer än mitten av paketet. Ta den vänstra kanten och vik bort till höger kant, så den överlappar den första vikningen. Upprepa med andra degbiten. Smörj två limpformar med olja (valet faller oftast på olivolja då det är väldigt gott) och lägg i degbitarna. Du kan även låta dem jäsa utan formar, men då blir de lite plattare.
  • Täck formarna med en bakhandduk och låt jäsa 2 timmar.
  • Efter 1 timme sätter du på ugnen på 275 grader (eller 250 grader om det är max).
  • Lägg ett par snitt ovanpå brödet och skjutsa in i ugnen.
  • Lägg gärna in ett par isbitar eller tryck in lite vatten med en duschflaska i ugnen. Det gör att skorpan blir extra fin.
  • Sänk omedelbart värmen till 225 grader.
  • Efter cirka 40 minuter är brödet klart. Stick in en termometer, den ska då visa 96 grader och knackar du på det ska det låta lite ihåligt.
  • Stjälp upp brödet ur formarna och låt svalna på galler.
dela denna sidan  Facebook Email